Deri Kanserleri Ankara
Deri kanserleri Ankara başlıca melanom dışı deri kanserleri ve melanom olmak üzere ikiye ayrılır. Tüm dünyada en sık görülen kanser tipi melanom dışı deri kanserleridir. Bunlar; Bazal hücreli karsinom (BCC) ve Skuamöz hücreli karsinom (SCC) olmak üzere ikiye ayrılır.
Bazal hücreli karsinom, en sık görülen kanser türüdür. En çok güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Genellikle küçük, deri renginde, kenarları parlak bir kabartı şeklinde başlar. Zamanla ortasında kabuklanma, yara görüntüsü ve kanama görülebilir. Çok yavaş büyürler, neredeyse hiç yayılmazlar. Ancak uzun süre tedavi edilmezlerse deri altındaki dokulara zarar verip, görüntüyü bozabilirler.
Skuamöz hücreli karsinom da sıklıkla baş-boyun gibi güneş gören bölgelerde gelişir. BCC’e benzer ancak kabuklanma daha belirgindir. Tedavi edilmediği durumda deri altı dokulara ilerleyerek görüntüyü bozarlar. Ayrıca nadir de olsa lenf nodlarına veya diğer organlara metastaz yapabilirler.
Melanom ise deri kanserlerinin küçük bir kısmını oluşturur. Ancak deri kanserlerine bağlı ölümler büyük oranda melanom’a bağlı gelişir. Melanom, melanosit adı verilen ve cilde rengini veren hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucu gelişir. Sıklıkla koyu kahverengi veya siyah renkli bir leke olarak başlar. Zamanla büyür ve mavi-beyaz-pembe renk tonları eklenebilir. Amelanotikmelanom denilen tabloda ise lezyon renksizdir ve tanı koymak oldukça zordur.
Deride gözlenen bir lezyonun melanom olmasından şüphe edilmesi için uyarıcı işaretler tanımlanmıştır. Bunlar;
- Simetrik olmaması,
- Lezyon kenarlarının düzensiz, girintili-çıkıntılı olması,
- Farklı renk ve renk tonlarını içermesi,
- Çapının 6 mm’den büyük olması olarak özetlenebilir.
Melanom, vücudumuzun herhangi bir yerinde (saçlı deri, ağız içi, genital bölge, tırnaklar, göz dahil) görülebilse de kadınlarda en sık bacaklarda, erkeklerde ise sırtta gözlenir.
Deri kanserlerinden korunmada en etkili yol güneşten korunmadır. Deri kanserlerinin tanısında ise en önemli nokta deri kanserinden şüphelenmektir. Sonrasında ise şüphelenilen lezyon çıkarılır ve patolojik inceleme yapılır. Erken dönemde tanı alan deri kanserlerinde cerrahi tedavi yeterlidir. Ancak özellikle erken dönemde yakalanamayan melanom olgularında lenfatik ve uzak metastaz olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu amaçla ileri görüntüleme yöntemleri kullanılır. İlerlemiş melanom olgularında kemoterapi, immünoterapi veya gen hedefli tedaviler önerilir. Kür sağlanan hastalarda belli aralarla ben takibi yapılmalıdır.