Herpes Enfeksiyonları

    Herpes Enfeksiyonları Ankara

    Uçuk

    Herpes enfeksiyonları Ankara, vücudun hemen her yerinde gelişebilen, su dolu kabarcıklanma ve kabuklanma ile seyreden viral bir enfeksiyondur. Etken Herpes simpleks virüs (HSV)’dir. Uçuk virüsünün HSV-1 ve HSV-2 olmak üzere iki tipi mevcuttur. Genel olarak HSV-1, ağız ve ağız çevresinde uçuğa neden olurken, genital herpes HSV-2 başta olmak üzere her iki tip HSV’e bağlı gelişebilir.

    Uçuk sıklıkla stresli dönemlerde ortaya çıkar. Bununla birlikte yorgunluk, uykusuzluk gibi vücut direncini düşüren durumlarda, bağışıklık sisteminin baskılandığı (AIDS, organ nakli, kanser, vs) hastalıklarda, ateşli hastalıklarda ve aşırı güneş maruziyeti sonrası gelişebilir.

    Uçuk tanısı kolaydır. Nadiren kültür ve ileri incelemelere gerek duyulur. Ancak genital herpesi olanlar cinsel yol ile bulaşan diğer enfeksiyonlar açısından muhakkak tetkik edilmelidir.

    Tedavi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Hafif şiddette herpes enfeksiyonlarında topikal, şiddetli herpes enfeksiyonlarında ise sistemik antiviral tedavi verilir. Ancak ilaçlar enfeksiyonun başladığı ilk 1-2 gün içinde başlanmalıdır. Aksi takdirde belirgin bir etki gözlenmez. Sık tekrarlayan uçuk vakalarında ise baskılama tedavisi (sistemik antiviral) 6 ay-1 yıl verilebilir.

    Zona (Gece Yanığı)

    Zona (Zona Zoster), gece yanığı olarak da bilinen, sıklıkla ilerleyen yaşlarda ağrılı, su dolu kabarcıklarla karakterize viral bir deri hastalığıdır. Zonaya neden olan virüs aslında su çiçeği virüsüdür. Su çiçeği geçirildikten sonra virüs yıllarca omurilik boyunca sinir köklerinde saklı kalır ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması ile sıklıkla 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Ancak çok daha erken yaşlarda da zona görülebilir.

    İlk bulgu genellikle tek taraflı, belirli bir bölgede kızarıklık şeklindedir. Yanma-batma ve ağrı eşlik eden bulgulardır. Zamanla kızarıklığın üzerinde içi su dolu kabarcıklar gelişir ve zamanla bu kabarcıklar kabuklanarak dökülür. Bu süre ortalama 2-3 hafta sürer. Çok nadiren döküntü olmadan yanma-batma ve ağrı ile seyredebilir. Döküntüsüz zonada tanı koymak oldukça zordur.

    Zona sıklıkla stresli dönemlerde, yaşlılarda ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda ortaya çıkar. Su çiçeği geçirmeyen kişilere yakın temas sonrası bulaşabilir ve su çiçeğine neden olabilir.

    Tedavide topikal ve sistemik antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ilk 3 gün içerisinde başlanması tedavi etkinliğini artırır ve hastalık süresini kısaltır. Zona sonrası özellikle 60 yaş üstü kişilerde postherpetik nevralji adı verilen ve 6 ay-1 yıl sürebilen şiddetli ağrı görülebilir. Bu durumda çeşitli antidepresanlar ve nörolojik ilaçlar önerilir.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi